6. maaliskuuta 2015


Taivaallinen maa raaka-ainevarastona


”Loputtomat kaivosviritelmät, vesirakentamisvaateet ja Arktisten luonnonvarojen hyödyntämispuheet kertovat, että aiemmin väistyväksi ajatellut luonnonvarojen intensiivistä käyttöä korostavat kehityspiirteet ovat tulleet taas luonnonvarapolitiikan keskiöön” Jarno Valkonen kirjoittaa ja jatkaa, että Pohjois-Suomen syrjäiset alueet näyttäytyvät raaka-ainevarastoina. – Se kuvaa Kotipalkisilla näyttelyn teemaa.

Näyttelyn yksi aiheista on poronhoidon ja kaivosteollisuuden konflikti. Kiistat kärjistyivät syksyllä 2013 Jokmokissa, kun useita satoja saamelaisia Ruotsista, Suomesta ja Norjasta kokoontui mielenosoituksiin vastustamaan Brittiläisen Beowulf Miningin omistaman Jokkmokk-kaivosyhtiön toimintaa. Asia nousi uutisiin, kun paikallinen poliisi toimi väkivaltaisesti mielenosoittajia kohtaan.

Valokuvataiteilija Marja Helander on kuvannut viimeaikaisessa näyttelyssään "SILENCE - Jaskes eatnamat" kaivosten tuhoamaa saamelaista maisemaa. Tuhotut maisemat kertovat hänen mukaansa paitsi saastumisesta ja kolonialismista myös hyvinvoinnista ja elintasosta. Nykyinen elämäntyyli kulutushyödykkeineen vaatii kaivoksista saatavia alkuaineita – niin valtaväestön kuin alkuperäiskansojen osalta, hän toteaa Ylen uutisissa

Helander myös pohtii näyttelytiedotteessa, millaisia jälkiä kaivosteollisuus jättää sieluun. "Ehkä siellä vielä jonkun muinaisen saamelaisen haamu haikailee menneitä poromaitaan kaivoskäytävissä?”

Kotipalkisilla näyttelyssä yksi aiheista on alkuperäiskansoille tyypillinen hengellinen luontosuhde, jossa maan sisus on pyhä ja vainajien henkien asuinpaikka. Installaation ”Taivaallinen maa” ääninauhassa shamanismin tutkija Francis Joy kuvailee, että useiden alkuperäiskansojen maailmankuvissa maa on pyhä, elämää ylläpitävä voima. Vanhassa shamanistisessa perinteessä esi-isien henget asuvat maan alla ja välittävät elintärkeää tietoa vuodenkierrosta ja laidunmaista.

Kaivokset rikkovat hautarauhan, mutta miten voisimme olla niitä ilman - kuluttaa vähemmän ja elää rauhallisemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti